Vinton Gray Cerf

Vint Cerf

Vinton Gray Cerf narozen 23. června 1943 v New Haven je americký specialista na informatiku, který je označován za „otce internetu“. V roce 2004 obdržel Turingovu cenu, mimoto získal řadu amerických (ale i jiných) státních vyznamenání a dalších cen. Vystudoval informatiku na Stanfordu a po studiích krátce pracoval pro IBM jako systémový inženýr. V magisterském a doktorandském programu pokračoval na Kalifornské univerzitě. Specializoval se na studium, paketových sítí a směrování. V roce 1976 se vstoupil do projektu DARPA, kde zůstal až do roku 1982. Je zakladatelem společnosti ICANN, která zajišťuje standardizaci internetových protokolů, a byl také mnoho let jejím ředitelem. Je tvůrcem protokolů TCP/IP, tedy jakési architektury elektronických sítí a jejich členění do jednotlivých vrstev. Tyto protokoly vytvořil Vinton Cerf spolu se spolužákem Robertem Kahnem v roce 1973 a projekt dokončili v roce 1979.“Věděli jsme, že pracujeme s velmi důležitou myšlenkou propojit síť pro libovolné množství počítačů, aby spolu mohly libovolně komunikovat, navzájem – tam a zpátky. Tehdy jsme netušili, že se z pouhého projektu stane globální infrastruktura.“
Vymyšlený protokol si Cerf odmítl patentovat, neboť chtěl, aby počítačová síť kromě lokálních hranic neměla ani ty lidské. Díky Cerfovi a jeho kolegům je internet médiem s největší svobodou a otevřeností.

Od roku 2005 pracuje ve společnosti Google jako viceprezident a technologický evangelista.
V současné době se věnuje výzkumu tzv. vesmírného internetu. Jedná se o návrh internetu, který se neomezuje pouze na pozemské vzdálenosti. Na tomto projektu spolupracuje s NASA. Právě příprava infrastruktury pro vesmírný internet je jednou z nezbytných podmínek pro případné rozšíření lidstva mimo planetu Zemi.

 „Na čem opravdu dělám přímo já, to je meziplanetární internet. O to se opravdu zajímám a jsem za to také zodpovědný. Zní to jako sci-fi, ale jde o reálný výzkum. Jak víte, v posledních čtyřiceti letech vysíláme vesmírné lodi po sluneční soustavě, a to jak NASA, tak i Evropa. A vidíme, že je potřeba, aby mezi sebou například sondy, družice a pozemní stanice lépe komunikovaly. A je jasné, že budeme potřebovat velkou přenosovou kapacitu. Snažíme se řešit problémy raději obecnou cestou, než případ od případu, jak tomu bylo doposud. A tady se právě může uplatnit meziplanetární internet - jako univerzální platforma pro komunikaci“, řekl při své návštěvě v Praze.

Žádné komentáře:

Okomentovat