Tomáš Baťa

Tomáš Baťa

Asi není v České republice člověk, který by si u jména Tomáše Bati nepředstavil cenu 29,9 a legendární „Baťovky“. Ale kdo to vlastně byl?

Narodil se 3. dubna 1876 ve Zlíně. Byl československým podnikatelem a bezkonkurenčním králem obuvi - tvůrcem světového obuvnického impéria, starostou Zlína v letech 1923 – 1932 a veřejným činitelem. Zemřel v 56 letech dne 12. července 1932 v Otrokovicích.

V roce 1894 ve Zlíně začala zlatá a nesmrtelná éra českého obuvnictví. Tomáš Baťa, ve spolupráci s bratrem Antonínem ml. a sestrou Annou, založil firmu Baťa. Z té postupem doby vytvořil rozsáhlý komplex výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí. Jako první použil originální metody řízení výroby a systém motivování pracovníků (Baťova soustava řízení). Tyto principy ovlivnili nejednoho budoucího ekonoma a dokonce i v dnešní době se některé ve vrcholovém managementu firem používají. Prostřednictvím své firmy zvyšoval úroveň podnikání v ČSR, a jeho nízké prodejní ceny ovlivnili spotřební průmysl. Byl to velice produktivní člověk, během podnikání stihl totiž ještě přebudovat město Zlín. Jako jeho starosta vytvořil ze Zlína zahradní město s originální funkcionalistickou architekturou. Tento styl se však neudržel jen ve Zlíně, pozvolna se rozšířil do dalších míst Československa, Evropy a severní Ameriky. Krom moderního města prosadil ve funkci starosty také experimentální formy veřejného školství, nazývané zlínským pokusným školstvím, nebo zřízení nemocnice a dálkové dopravy (železniční, letecké, říční i silniční). Těmito činnostmi zlepšil moderní zdravotnickou péči i soustavu komunikací ve městě, v regionu i celém Československu.

Byl proslulý péčí o své zaměstnance, vedl je k využívání zdokonalovacích kurzů celoživotního vzdělávání a zřídil pro ně také odbornou školu (Baťova škola práce pro Mladé muže a Mladé ženy).

Žádné komentáře:

Okomentovat