Angelina Jolie

Angelina Jolie

Angelina Jolie se narodila 4. června 1975 v Los Angeles jako Angelina Jolie Voight, přičemž jméno Voight zdědila po svém otci, americkém herci Jonu Voightovi. Angelina je populární americká filmová herečka a také zvláštní velvyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V minulosti se také věnovala modelingu a ne nadarmo je mnohdy považována za jednu z nejkrásnějších žen světa. Je také hrdou držitelkou tří cen Zlatý glóbus a filmového Oscara.

Její hereckou kariéru zahájil nízkorozpočtový film Cyborg II: Skleněný stín, který byl na plátna uveden v roce 1993. Ve filmu Nebezpečná síť (1995) si poprvé zkusila ztvárnit hlavní roli. Hrála také v úspěšných  životopisných filmech George Wallace (1997) a Gia (1998). Vedlejší role ve filmu Narušení (1999) ji přinesla velký úspěch v podobě filmového Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

V roce 2001 byl na plátna uveden film Lara Croft – Tomb Raider, ve kterém si Angelina Jolie zahrála hlavní hrdinku – Laru Croft, díky níž dosáhla mezinárodního věhlasu. Od té doby je považována za jednu z nejznámějších a nejlépe placených hvězd Hollywoodu. Avšak největší komerční úspěch jí zajistila hlavní role v akční komedii Mr. & Mrs. Smith (2005).

Angelininým partnerem je od roku 2005 hollywoodský herec Brad Pitt, za kterého se v roce 2014 provdala. Před Bradem byla Angelina již dvakrát vdaná. Manželství s herci Jonnym Lee Millerem a Billym Bobem Thorntonem však skončila rozvodem. Angelina a Brad mají tři vlastní děti – dcery Shiloh a Vivienne a syna Knoxe. Maddoxe, Zaharu a Paxe adoptovali.

Angelina Jolie se podílí na spoustě humanitárních projektů po celém světě, zejména se zajímá o již zmíněnou problematiku uprchlíků v rámci UNHCR. 14. června 2014 byla Angelina povýšena do šlechtického stavu britskou královnou Alžbětou II.

Zajímavostí je, že jako jedna z mála herců a hereček je Angelina levačka.

Žádné komentáře:

Okomentovat