Warren Edward Buffett - Zázrak z Omahy

Warren Edward Buffett

Narodil se roku 1930 v americkém městě Omaha . Tento obchodník, americký investor a filantrop je  považován za nejúspěšnějšího investora v historii. Náklonost k burze měl zřejmě již dědičnou, otec Howard byl dlouhá léta obdchodním makléřem. Již od mala měl velmi dobrou paměť a talent na čísla. Ve škole vynikal nejvíce v matematice. Dodnes ho lidé obdivují pro jeho nadpřirozenou schopnost bleskové práce s čísly. V roce 1952 se oženil s Susie Thompsnovou, se kterou měl dvě děti.

V jedenácti na burze

V jedenácti letech koupil první akcie na burze. S kamarádem také provozovali několik výherních automatů. Při studiu roznášel noviny a obchodování se věnoval spíše okrajově. Otec ho přemluvil ke studiu vysoké školy, což ovšem po dvou letech vzdal. Důvod k ukončení studia byl jednoduchý: „Vím více než profesoři“.  Při zaměstnání odpromoval na Univerzitě v Nebrasce za pouhé tři roky.

Ben Graham a David Dodd

Významným způsobem ovlivnili jeho život Ben Graham a David Dodd.  Ben Graham svému bývalému studentovi nabídl práci ve své firmě. V květnu 1956 dal dohromady sedmičku partnerů a o šest let později měli kapitál 7milionů dolarů. Pod názvem Buffet Partnership otevřeli kancelář Kiewit Plaza. Později omezil své aktivity z důvodu nevhodné situace k investování. V roce 1965 se stal výkonným ředitelem krachující textilky v Berkshiru a svým talentem jí dal znovu život. Na počátku sedmdesátých let koupil čokoládovnu See's Candy. Aktuálně má rozhodující vliv ve firmách Geico, Gneral Re- pojišťovnictví,  Borsheim's- klenotnictví a mnoho další.
Tento investor, obchodník a americký miliardář žije velmi skromě. Prohlásil, že hodlá 83% svého majetku rozdat postupně charitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat