Mark Zuckerberg- miliardář z kolejí

Mark Zuckerberg

Stvořitel Facebooku se narodil v roce 1984 v městečku White Plains ve státě New York. Mark Zuckerberg, americký programátor, podnikatel, zakladatel a ředitel sociální sítě Facebook. Je nejmladším dolarovým miliardářem pod 25 let. V květnu 2012 se oženil s Priscillou Chanovou a o této životní změně informovali úpravou statusů na Facebooku.

Začátky

Již na střední škole začal programovat a vymyslel například hudební přehrávač Synapce, verzi hry Risk, MP3 přehrávač a jiné. Společnost Microsoft a AOL chtěli Zuckerberga zaměstnat, ale on se rozhodl studovat Harvard. Jeho první sociální síť se jmenovala Course Match určena pro studenty. V roce 2003 vymyslel Face
mash- hodnocení studentů podle fotografií. Velmi toužil vytvořit sociální síť, kde by mohli lidé přidávat své fotografie, sdílet své pocity a vzájemně komunikovat.

Vznik Facebook

Facebook stvořil se dvěmi kamarády v necelých 20 letech v únoru 2004 pod doménou thefacebook.com. Byl určen pro studenty Harvardu. V září 2005 koupil doménu facebook.com. Síť se rozšířila na další univerzity, pak i velké společnosti až se nakonec v srpnu 2006 Facebook otevřel všem starším 13ti let. V současnosti na něm má svůj profil 650milionů uživatelů a je pátou nejnavštěvovanější aplikací na světě. Podle statistik zde nyní uživatelé každý měsíc sdílí přes třicet miliard zpráv, fotografií, videí a odkazů!  Svůj pětiprocentní podíl na Facebooku prodal Microsoftu za 240milionů. Část svého majetku věnuje pravidelně charitě. V roce 2010 byl natočen film o Marku Zuckerbergovi a založení Facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat