Stephen Gary Wozniak

Steve Wozniak

Steve Wozniak či Stephen Gary Wozniak se narodil 11. srpna 1950 v San José v Kalifornii. Je to počítačový inženýr a filantrop. Inženýrství vystudoval na University of California v Berkeley. Na počátku své kariéry se Steve živil navrhováním kalkulátorů pro firmu Hewlett-Packard, pro kterou pracoval v letech 1973-1976.

Všeobecně známý je ale jako spoluzakladatel firmy Apple Computers Inc., kterou založil spolu se Stevem Jobsem v roce 1976. Ve firmě však pracoval pouze do roku 1985. Poté si s pár přáteli založil firmu vlastní, která nesla název CL 9. Tato firma vyvinula a uvedla na trh první univerzální dálková ovládání.

Později se Steve Wozniak věnoval charitativním akcím v oblasti školství a působil také jako učitel. Sepsal autobiografii iWoz, kterou vydal v roce 2006. Woz byla jeho přezdívka v dobách zakládání Applu.

O počátcích dvou počítačových gigantech, Microsoftu a Applu, bylo natočeno životopisné drama Piráti ze Silicon Valley (1999, USA), kde se můžeme dozvědět více o příběhu Steva Wozniaka, který ve filmu taktéž „figuruje“.

Žádné komentáře:

Okomentovat